Hemligheten med psy-trance

Psy-trance är en psykedelisk musikstil och många skulle säga att dess yttersta mål är att expandera ditt medvetande, att ge dig en väg in i en annan dimension. Den främsta metoden för psy-trance att göra detta är genom att vara oförutsägbar. När man lyssnar på vanlig musik består den vanligtvis av förutsägbara mönster. De flesta låtarna du hör på radio kan du börja tralla på efter att du hört ungefär 30-60 sekunder av dem, även om det är första gången du hör dem. Det ligger i popmusikens natur att vara förutsägbar – vi ser fram emot att höra den där sköna refrängen en gång till. Om du aldrig smakat på choklad vet du inte vad du ska förvänta dig, men när du gjort det bygger det upp en förväntan. Psy-trance strävar efter att du aldrig riktigt ska veta vad som händer härnäst, och däri ligger genrens charm.

Musik går hand i hand med glädje och glädje går hand i hand med sex, eller hur? Hur kul ni än lyckas ha det på egen hand skadar det inte att då och då piffa upp saker. Hos Vuxen.se hittar ni sexleksaker av alla de slag: vibratorer, dildos, beads, piskor och handklovar. Blir sex lika roligt som ett psytrance-rave med hjälpmedel? Det finns bara ett sätt att ta reda på den saken. Psy-trance kan för övrigt vara lika oförutsägbart som det som pågår i det privata.

Få men slumpmässigt arrangerade element

Vad duktiga kompositörer av psy-trance försöker göra är att undvika att göra musiken förutsägbar på samma sätt som popmusik. En genomsnittlig psy-trance-låt är runt tio minuter lång och riktigt bra exempel i genren avstår från mönster av det slag som gör pop till pop. Psy-trance bygger i och för sig vanligtvis på en repetitiv trum- och baslinje men hela anrättningen kryddas genom kreativt användande av olika effekter som reverb, delay, filter m.m. Även om en slinga repeteras och bara består av tre toner kommer de i bästa fall att loopas på ett sådant sätt att varje förekomst av dem låter unik.

Kontexten är viktig

Många elektroniska musikgenrer är avsedda att avnjutas i hörlurar. Psy-trance är specifikt konstruerat för att lyssnas på i större sammanhang. Tanken är att de slumpmässiga elementen i form av melodislingor och effekter ska få utrymme att röra sig både i tid och rum. Psy-trance är helt enkelt en upplevelse som helst ska ske i 360 grader. Det är i den kontexten som genren öppnar upp dörrar mot det okända, eller det är i alla fall vad de bästa kompositörerna menar. Om du aldrig har hört psy-trance i en livesetting finns det därför ett gott argument för att du aldrig riktigt har upplevt vad psy-trance är och handlar om.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews