Ravekulturen

Rave och ravekulturen älskas av många men fasas av andra. Rave som även kan stavas rejv, är en subkultur där festerna som arrangeras riktar in sig på olika typer av elektronisk musik. Man lyssnar till house, psykedelisk trance, detroit techno, breakbeat och andra liknande musikstilar. Andra varianter av namn på ravefest är Free Party eller Squat Party. Man håller ofta festerna utomhus eller i industrilokaler med gott om plats. Psykedeliska dekorationer med UV-ljus är vanligt, liksom trådkonst i många färger.

Shoot Production Ref #70 - This submission was created with Shoot Poduction Tool feedback.

Den första kända ravefesten i Sverige hölls 1989 i Göteborg. Inte långt därefter fick raven fäste även i städer som Malmö, Stockholm och Helsingborg. Under andra hälften av 1990-talet hölls sedan uppmärksammade ravefester i Stockholm på klubben Docklands. Nordens största ravefest hölls under den här tiden och då fullbokades bland annat Annexet i staden. Idag är de mest populära länderna för rave och ravefester Tyskland, England och Holland. Stora arrangemang lockar tusentals deltagare, exempelvis Dance Valley, Love Parade, Trance Energy, Mayday, Boom Festival, Vuuv, Czechtek och Fullmoon Festival. Många av dessa fester kallas snarare för festivaler och Love Parade i Berlin, för att nämna ett exempel, lockar till sig fler än en miljon deltagare. Det finns även mindre ravefester som är inriktade mot en speciell genre.

På rave är tempot ofta högt. Det kan rekommenderas att ta med vattenflaskor för att fylla på med vätska då man ofta håller igång hela natten. Rave är och har varit populärt under många år. Visste du att det till och med sägs att det fanns ravefester redan för 4000 år sedan på en plats inte mindre än Stonehenge i sydvästra England! Huruvida det är sant eller inte lär få förbli en spekulation, men det man vet är att det idag är omåttligt populärt med rave och att det så lär fortsätta. Man ser till och med en ökning av intresset för den här subkulturen. I hela Europa har DJ:s alltmer fyllt arenor och dansgolv under de senaste åren och nu är även Sverige på väg att haka på den trenden på riktigt. Summerburst är en festival som har tagit fasta på trenden och bjuder in ravekulturen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews