Mods – subkulturen från England

Mods är en subkultur som härstammar från Storbritannien. Den var som störst under 1960-talet, men har sedan dess haft (och har) stor inverkan på exempelvis musik, film och klädmode. Mods-stilen har kommit att karaktäriseras dels med skoters och en specifik klädstil, inte minst smala kostymer och parkasjackor, och dels med en viss typ av musik. Soul och popband som The Kinks, The Who och The Jam har blivit tätt sammankopplat med mods-stilen till exempel. Trots att mods främst kopplas samman med Storbritannien har kulturen även varit högaktuell såväl i Sverige som i USA.

Vad gäller kläder inom modsstilen är det mer än smala kostymer som har varit populärt. Stora, gröna parkasjackor, pins och högt sittande jeans är några exempel. Levis är ett populärt märke inom flera subkulturer, och likaså inom modskulturen. Till det bar många också pikéer, gärna från märken som Fred Perry och Ben Sherman. Den här typen av modsstil kan man se än idag, både i Sverige och i andra länder. Numera har dock klädstilen kommit att kopplas samman med andra musikstilar också, så som britpop och annan form av indie- och popmusik.

 

Modskulturen har också blivit tätt kopplad med olika filmen, inte minst filmen Quadrophenia som skildrar den här ungdomskulturen och dess motstridigheter med ungdomskulturen rockers och rock ‘n’ roll-musik. I den här filmen får vi följa med ungdomar i Brighton och deras liv fyllt av aggressioner, droger, musik och viljan av att skapa sig en egen identitet. Till filmen gjorde bland annat The Who musik.

Mods i Sverige

Vespa och mods

Hur såg – och ser – då modskulturen ut här i Sverige? Givetvis var den starkt inspirerad av de brittiska modsen, och liksom hos dem var de främst bland ungdomar som stilen blev populär. Hårfrisyrer i stil med The Beatles frisyrer blev genast populärt, vilket innan The Beatles inte alls var vanliga eller uppskattade frisyrer bland män. Jeans, manchester och Converse-skor blev också karaktäristiska drag inom modsstilen i Sverige, och denna stil går även att finna i stor utsträckning även idag.

Även i Sverige handlade modsstilen mycket om musik. De brittiska banden som nämndes tidigare var mycket populära inom stilen, men det finns även en rad svenska band som mer eller mindre blev starkt hopkopplade med modsstilen, och som är det än idag. Vissa spelar till och med än idag.

The Moderns, Mops och Babysnakes är tre exempel på svenska band som ofta kopplas samman med modsrörelsen. Ett annat exempel på ett sådant band är Docent Död. Detta band bildades under 1970-talet, men är till viss del aktiva än idag. De har inte släppt ett album sedan 2011, men faktum är att Docent Död spelar på Hasslöfestivalen i juli 2018. Det här blir en spännande upplevelse för alla som var med och lyssnade på dem under 70-talet, men också för yngre människor som uppskattar stilen och kulturen som kallas för mods.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews