Psytrance och goatrance

Psytrance är en musikgenre som med stor vikt karaktäriserar den subkultur som kallas rejvare. Psytrance är en snabb och psykedeliskt suggestiv form av trance som uppstod under 90-talet, framför allt i Goa i Indien där den stora mängden av utomhusfester med trancemusik började få influenser av det spirituella Indien. Musikskapare inom goa-genren samplar ofta hinduistisk sång eller sjunger om de hinduiska gudarna exempelvis Shiva. Ett sample är en liten inspelning av en annan låt, en film eller en ljudupptagning exempelvis från naturen. Många samples talar om vikten av att hitta en inre spirituell röst, eller att “turn on, tune in, drop out”, som Timothy Leary uttryckte det. Vissa samples

Till viss del kan psytrancen jämföras med album som Pink Floyd – The dark side of the moon med sitt experimentella och suggestiva användande av vardagliga musikljud som förvrängs och klingar tillsammans för att skapa en ljudbild som förvånar, inspirerar och intresserar lyssnaren. Ljudbilderna är sällan enkla, utan mycket intensiva och kräver koncentration för att kunna ta till sig, med mängder av knorrande, svävande, och snabbt rörliga ljud som rör sig runt i ljudbilden.

Därför är det inte ovanligt att folk som lyssnar på psytrance och goatrance gör det med stängda ögon. Därför är också ofta musikfester med ravemusik av mindre social karaktär, där fokus istället riktas inåt mot självet och den egna upplevelsen. Kulturen kring goatrance är icke desto mindre fylld av uppseendeväckande kläder och företeelser. Det finns olika typer av rejvare, där skogsrejvaren oftast klär sig i mörka skogsfärger som brunt och grönt, och gärna pryder sig med material från naturen eller inspirerade av naturen. UV-rejvaren satsar däremot på en mörk bakgrund med lysande linjer, ibland med en lite skrämmande underton såsom ljusa UV-linser som kan köpas på affärer för utklädnad. UV-materialen fungerar så att de lyser i ultraviolett ljus som ofta används på ravefester, medan hud och vanliga tyger förblir mörka.

Förutom goatrance så kan man säga att den klassiska psytrancen har en frontman i form av Simon Posford, som är den person som ligger bakom en mängd olika samarbeten såsom Shpongle, Younger Brother och soloalbum med artistnamnet Hallucinogen.

Psytrance och dess olika varianter ligger tempomässigt inom spannet 138-150. Förutom goatrance och psytrance så brukar man inom kulturen tala om minimal psytrance, progressiv psytrance, full-on, darkpsy, och suomi psy. Grupperingar inom kulturen är ibland skarpa, där folk som lyssnar på progressive inte kan tänka sig att lyssna på full-on och vice versa.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews