Dans på rejvfester

På ett rejv hämtar dansarna inspiration från musiken, och dansen är därför improviserad. Vissa stilar har dock utvecklats tillsammans med rejvkulturen, och de klassificeras som streetdanser just för att de har utvecklats utan någon inblandning från dansstudior eller dansskolor. Det de flesta rejvdanser har gemensamt är att de har relativt enkla grundläggande steg och armrörelser, vilket möjliggör en helt improviserad dans där ingen koreografi är förberedd.

En av de dansstilar som man kan se på rejvfester är Jumpstyle. Jumpstyle utvecklades ursprungligen i Belgien år 1997, och spreds även till grannlandet Nederländerna, där dansen blev populär. Jumpstyle fick dock ingen större spridning förrän under tidigt 2000-tal, efter att dansen genomgått stora förändringar i Tyskland under 2003. Jumpstyle karakteriseras av hopp, vilket antyds i namnet; dansens rörelser består till stor del av hopp och sparkar, som kan varieras genom olika benpositioner och rotationer. Jumpstyle känns också igen på att armarna hela tiden svingar kraftigt fram och tillbaka.

En annan vanligt förekommande dans på rejv är den som kallas Melbourne Shuffle, som utvecklades på sent 1980-tal i Melbourne i Australien. Shuffle som dansstil har förblivit en till största delen undergrounddans, men musikgrupper som LMFAO och tv-program som So You Think You Can Dance har på senare år ökat medvetandet om dansen hos allmänheten. Grundstegen i dansen är snabba steg som går från häl till tå, där den fria foten dras längs med marken.party-629241_960_720

En av de nyare rejvdansstilarna är den som kallas för Tecktonik, Milky Way eller Electro dance.  Det är en intensiv och unik dans som är ett slags amalgam eller en blandning av flera andra dansstilar, till exempel industrial dance, marockansk chaabi, disco, vogue, hiphop och glowsticking. Armrörelserna från den sistnämnda dansstilen är karakteristiskt för dansen. Den utvecklades på tidigt 2000-tal i Paris södra förorter, och dansades till en början mest till techno och elektronisk housemusik som importerades från Norden.

För alla dansare, oavsett stil, är det viktigt att kroppen är i bra form för att undvika skador. Inför ett rejv eller en uppvisning kan det därför vara bra att besöka en naprapat eller en annan manuell terapeut, för att försäkra sig om att man inte har några låsningar eller andra problem. Du hittar en pålitlig naprapat i Stockholm på Naprapatmats.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews