Vad är goatrance?

Goatrance är en musikgenre som älskas av många människor. Det finns många genrer som liknar varandra och de som lyssnar på goatrance tycker i regel även om liknande musik och musikstilar. En närbesläktad genre, vilken goatrance kan räknas som en form av, är den elektroniska musikgenren trance. Elektronisk musik är en genre som lyfter fram de elektroniska musikinstrumenten. Man kan även säga att den elektroniska teknologin inom musiken är en central del av tonerna. Goatrance spelas ofta på klubbar och privata fester av personer som identifierar sig med musikstilen och genren.

Namnet goatrance kommer från den indiska regionen Goa som musikstilen har sin grund i. Det finns mängder av aktiva och populära goatrance-artister, exempelvis den israeliska duon Infected Mushroom, Astral Projection som även de är en grupp från Israel och den brittiska artisten Man With No Name (med egentliga namnet Martin Freeland.

well spent weekend

Kan man i ord beskriva musiken i goatrance? Enkelt uttryckt kan man säga att det är en ganska mörk basgång som lägger grunden i musiken. Sedan bygger man på med ljudslingor som är ljusare. Musiken har oftast en refräng till skillnad mot exempelvis techno, och refrängen börjar i regel med långa ljudslingor av det ljusare slaget helt utan bas. Detta kallas för breaks. Goatrance har en mer orientaliskt klang och mer melodi än exempelvis psykedelisk trance som räknas som en efterföljare. Även det metalliska ljudet tenderar att vara mindre i goatrance.

Om man ser historiskt sett så har man skapat elektronisk musik med elektroniska musikinstrument eller bearbetning på elektroniskt vis. Idag spelas nästan all musik med hjälp av elektronik. Därför har begreppet elektronisk musik förändrats något, och idag syftar man till att det är musik som har elektroniken i fokus eller som inspiration. Det kan finnas elektroniska inslag i musiken, och en skillnad görs om instrumenten skapar ljudet genom användning av elektroniska komponenter eller genom elektroniska medel. Hammond B3, elgitarr och teleharmonium är exempel på elektromekaniska instrument medan Theremin, datorer och synthesizer är elektroniska instrument. Det var under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal som trenden med elektromekanisk design och instrument började utforskas på riktigt. Goatrance som musikgenre började bli populär under 1980- och 1990-talet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews