Docklands i Stockholm

Året var 1995 och ravekulturen hade Stockholms unga i ett järngrepp. De nya elektroniska musikstilarna lockade till sig festsugna ungdomar som gärna festade och dansade flera dagar i sträck. I de gamla industrilokalerna vid Finnboda hamn i Nacka gick den något monotona musiken varm i dagar åt gången. Stora dj:s underhöll massorna som outtröttligt dansade hela nätterna och långt in på morgnarna. Men de fartfyllda festerna kom med ett pris. Docklands, som klubben kallades, var ofta föremål för polisrazzior. Polisen grep helg efter helg narkotikapåverkade ungdomar som rörde sig i området.

Den skandalomsusade technoklubben

Polisen i Stockholm city noterade att allt fler ungdomar rörde sig i innerstadskärnan narkotikapåverkade. Till en början förstod de inte vad som var orsaken till den stora ökningen. De kom snart fram till att det var direkt kopplat till de techno- och rejvfester som hölls varje lördag i de gamla svetslokalerna som i folkmun kallades Docklands. Festerna som hölls där var fyllda med glada och förväntansfulla ungdomar som ville dansa hela nätterna. Dessvärre fanns inget tillstånd för dessa fester. Det i kombination med mycket droganvändande gjorde klubben mycket kontroversiell. Polisen gjorde ofta razzior på Docklands för att de saknade tillstånd att arrangera danstillställningar.

Docklands och rejvscenen i dag

I dag har Docklands omvandlats till en trendig restaurang och klientelet har helt bytts ut. De rejvare som under nittiotalet huserade där söker sig till liknande fester men på nya platser. Ravekulturen lever och frodas som aldrig förr och partysugna ungdomar dras än i dag till de vilda technofesterna i urbana lokaler. Docklands hade mycket att göra med att techno- och ravekulturen växte sig stark i Stockholm. Det är en legendarisk och mytomspunnen plats som många talar om med nostalgisk och drömsk blick. Liknande industrilokaler kommer alltid att hålla den sortens fester och polisen jobbar än i dag outtröttligt för att se till att raveälskarna festar och har kul, men på ett säkert sätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews